Blog

Zuhanykabin tiszítás

Csodálatos dolog a szép új zuhanykabin, igazi csillogó dísze a fürdőszobánknak. Azonban ha később is elégedetten szeretnénk végignézni rajta, oda kell figyelnünk, hogy a vizes helyiségekre jellemző penész és vízkő ne tehessen kárt benne. Friss cikkünk a témában: Zuhanykabin tisztítása A-tól Z-ig.

Mivel tisztítsuk a zuhanykabint?

Ha megkérdezel öt embert, mindenkinek lesz egy-egy tuti receptje a vízkőtelenítésre. Egy kicsit olyan ez, mint a húsleves, nincs két egyforma belőle, némelyik finom, némelyik pedig még finomabb.

A zuhanykabin anyaga lehet üveg, vagy műanyag. A vízkő sajnos mindkettőt szereti, és egyiket sem könnyű megtisztítani tőle. Ezenkívül, az egyéb szennyeződések is könnyen megtapadnak rajtuk, szappan, sampon, tusfürdő.

Vízkő ellen klasszikusan jó háztartási eszköz az ecet. Ráadásul a penész ellen is hatásos. Úgyhogy elsőként érdemes ecettel végig törölni a zuhanyfülke falát, ajtaját. Érdemes kísérletezni az arányokkal, mert lehet, hogy a hígítatlan ecet szagát mi nem bírjuk. Ez esetben lehet hígítani, vagy ecet alapú tisztítószert venni.

Ha az ecetet nem kedveljük, megoldás lehet még a citromsav gél, ami kicsit sűrű, de azért még rá lehet spriccelni a zuhanykabin minden centijére, kicsit rajtahagyni, majd simán egy ronggyal letörölni, végül vízzel lemosni a maradékot.

Másik sajátos ötlet, a maradék sampon. Vízkőtelenítés után, második körben érdemes samponos ronggyal végigtörölni a zuhanykabint, ez le fogja szedni a sampon és tusfürdő, szappan maradványokat is.

Műanyagot elegendő még egyszer áttörölni, üvegnél szükség lehet még klasszikus üvegtisztításra, mintha csak ablakot pucolnánk, d ekkor már könnyű dolgunk van, a vízkő is lejött, és a szappan maradékok is.

És természetesen, ha a házi praktikák nem tetszenek, a lehet kapni kimondottan fürdőszobai tisztítószereket is.

Hogyan tisztítsuk a zuhanykabint?

Tehát ecet vagy citromsav, esetleg maradék sampon, vagy az ecetnek és a samponnak a kombinációja. Ecetes tisztítószer vagy speciálisan fürdőszobai tisztítószer szükséges.

A tisztítást lehet végezni szivaccsal, törlőronggyal. A végén a letörlést lehet gumilehúzóval is végezni, vagy papírtörlővel.

 

Zuhany tisztítás menete

  • Vízkőoldás – ecet, citromsav
  • Penész – az ecet is leszedi, de ha gondoljuk, külön le lehet fújni a kritikus részeket speciális penészgátlóval.
  • Zsíroldás (sampon, szappan maradékoktól) – ecet, sampon maradék, speciális tisztítószer.
  • Végül sima vizes-rongyos letörlés, majd, ha szükséges üvegtisztítás.

 

A lényeg a rendszerességben van

Mivel naponta látjuk, nézzük a zuhanykabinunkat, nem fog feltűnni az elején, hogy kicsit szürkébb, kicsit samponosabb. Ugyanolyan ragyogónak fogjuk látni, mint az első napon. De sajnos a vízkő, a penész azonnal megkezdi munkáját, ezért érdemes havonta legalább egyszer áttörölni az egész zuhanykabint, ezzel biztosítva, hogy még évekig szép és remek minőségű zuhanykabinunk legyen!

A zuhanykabinok ápolásával, tisztításával kapcsolatban több cikket is olvashatsz a szaniterblog.hu fürdőszoba blog oldalon!