Zuhanyajtó

A fürdőszoba egyik fő funkciója, hogy ott megszabaduljunk a nap során ránk rakódott kosztól és lehetőleg a stressztől is. A fürdés fő helyszínei a fürdőkádak zuhanyzók, amik a fürdőszoba karakterét is megadják. Lehet mindkettő a fürdőben, de van, hogy választani kell közülük. Ha már zuhanyzó, akkor a zuhanyajtó minősége, megfelelő záródása, típusa az egyik fő kérdés lehet. Nézzük, mit kell tudni a zuhanyajtókról!

Mikor jó választás a zuhanyajtó?

Zuhanyajtót akkor célszerű választani, ha viszonylag kisebb fürdőszobánk van, és az egyetlen fallal a tértől leválasztott zuhanyzó nem jöhet szóba. Egy jó zuhanyajtó segít abban, hogy a víz ne árassza el az egész fürdőszobát. Épített zuhanyzók esetén kombinálhatjuk a zuhanyajtókat bármilyen zuhanytálcával és hidromasszázs zuhanypanellel.

A legfontosabb zuhanyajtó típusok

Az alábbiakban összeszedjük a legnépszerűbb zuhanyajtó típusokat. Mindegyik esztétikus és praktikus megoldás lehet a fürdőszobában, de mindnek más az előnye, jellegzetessége.

Nyílóajtó

Ez az egyik legalapabb, aminél a nyitott ajtó helyét bele kell kalkulálni a tervezési folyamatba. Kell hozzá elég tér. Könnyű kezelni

Tolóajtó

A legkisebb lakások és fürdőszobák megmentője ez az ajtótípus, hiszen ennél az ajtó nem emelkedik ki a zuhanyfal síkjából. Nem kíván külön helyet a nyitás és a zárás.

Csuklóajtó

A tolóajtóhoz hasonlóan ez is alkalmas arra, hogy a zsúfoltabb, kicsi fürdőszobákban egy stílusos zuhanyzót alakíthassunk ki a segítségével. Ennél a típusnál a legnagyobb a zuhanykabin bejárata, így mozgáskorlátozottak és idősek szempontjából is remek választás, náluk ugyanis szükség lehet egyéb támogató, kapaszkodó eszközökre.

Oldalfal, válaszfal

Ezzel a megoldással a fürdőkádat is egyszerűen le lehet választani a fürdőszoba többi részétől. De akkor is jó szolgálatot tesznek, ha nem fér be a fürdőbe egy teljes zuhanykabin.

Fekete zuhanyajtó

A fekete kerettel rendelkező zuhanyajtók ma nagyon népszerűek és divatosak.

A zuhanyajtó választás fontos szempontjai

A megfelelő zuhanyajtó kiválasztásához az alábbi szempontokra érdemes figyelni. Szakembereket is meg lehet kérdezni már a tervezési fázisban is, ám ehhez pontosan ismerni kell a leendő zuhany helyének adottságait, méreteit.

Szín

A zuhanyajtók keretétől kezdve az opálos vagy átlátszó műanyagig, üvegig nagyon sokféle szín közül választahtunk. A fahatású festékek és anyagok is mind elérhető, egyáltalán nem csak a fehér és a fekete adottak mint színlehetőségek. 

Anyag 

Műanyag vagy üveg, csak rajtunk múlik. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. 

Stílus

 Ahogy a fürdőszobák is lehetnek mediterrán, skandináv, modern, vintage és még ezerféle stílusúak, úgy a zuhanyajtók is tudják hozi ezeket a különböző stílusokat. Egy hozzá illő csempével párosítva igazi stílusbajnok zuhanysarkunk lehet.

Típus

A zuhanyajtók egyes típusainál a legfőbb különbség abban van, hogyan nyílik az ajtó. Ránk van bízva, hogy melyik a legszimpatikusabb: az egyszerű nyílóajtó, a tolóajtó vagy esetleg a csuklóajtó.

Mennyire tartós egy zuhanyajtó?

Ez attól függ, hogy mennyire sikerült az adott térnek megfelelő legjobb és legminőségibb zuhanyajtót beszereznünk. Ha nem mértük fel elég jól az ajtó méreteit és az nyitáskor mindig nekiütődik a fürdőszoba falának, akkor ezt előbb vagy utóbb a fal és az ajtó is meg fogja sínyleni.

Ezen felül a rendszeres és alapos tisztítás segíthet még abban, hogy a zuhanyajtó minél tovább megőrizze eredeti állapotát. Nem árt persze, ha a megbízható márkák közül választunk, hiszen egy silányabb termék bár olcsóbb, valószínűleg hamarabb tönkre is megy. A zuhanyajtót naponta többször nyitjuk és zárjuk, főleg akkor, ha nagy a család. Igen strapabírónak kell tehát lennie.

Ha a fentiekre figyelünk, akkor egy zuhanyajtó több évig is kifogástalanul működhet. A rendszeres használatból adódóan természetesen lehetnek kisebb hibák, például tolóajtóknál előfordul, hogy elkezd akadni a húzáskor. Érdemes ilyenkor egy alapos tisztítást végezni, mert lehet, hogy csak beszorult valami a menetbe.

Hogyan kell tisztán tartani a zuhanyajtót?

A zuhanyajtót lehetőleg minden zuhanyzás után le kell tisztítani, az olyan helyeket érdemes szárazra törölni, ahol megállhat a víz. Az ugyanis elég hamar ronthatja a zuhanyzó állapotát. Régi tábori emlékeinkből még ismerős lehet az elhanyagolt, penészes zuhanyzó és zuhanyfüggöny képe. Nos, ezt ma már könnyen el lehet kerülni, ugyanis a modern zuhanykabinok és falak sokkal egyszerűbben tisztíthatók. 

Vízkőtelenítéshez használjunk lehetőleg ecetet, ne erős szereket, mert az a környezetnek sem tesz jót. Az ecet egy kis vízzel higítva remekül beválik nemcsak a zuhanyzóban, de a mosdóban és a csapoknál is. 

A víztakarékosságra is igyekezzünk figyelni a zuhanyajtó tisztításakor, lehetőleg ne folyassuk feleslegesen a vizet. A fenntartható vízkezeléshez az is hozzátartozik, hogy az otthoni szokásainkat is átalakítjuk, védjük a vizeinket.