Kádtöltő csaptelep

Amikor valaki úgy dönt, hogy egy fürdőkáddal szeretné kényelmesebbé és elegánsabbá tenni a fürdőszobáját, sok mindent át kell gondolnia. Alaposan meg kell terveznie a kád helyét, valamint kiválasztani a fürdőkád típusát. Ez azonban még nem minden. Van egy alkatrész, amire először talán nem is sokan gondolnak, hiánya viszont mindenkinek feltűnik. Ez a kádtöltő csaptelep. A kádtöltő csaptelep nem csak funkciója miatt elengedhetetlen, de a megjelenésével is sokat dob a fürdőszoba hangulatán. Lássuk, hogy milyen kádtöltő csaptelepek közül választhatunk.

A kádtöltő csaptelep fajtái

A kádtöltő csaptelepeknek több fajtája is van, ezáltal mindenki megtalálhatja azt, amire a leginkább szüksége van. Kínálatunkban szerepel a normál, a falsíkba süllyeszthető és a szabadon álló kádtöltő csaptelep is.

Normál

A normál kádtöltő csaptelep az, amely mindannyiunknak először eszébe jut a csaptelep hallatán. Ezt a típust a falon kívülre kell szerelni, a meleg vizes és hideg vizes csövek is a falon kívül futnak bele a keverő szerkezetbe. A falon kívüli kádtöltő csaptelep nagy előnye, hogy könnyű javítani, vagy cserélni. Egy dizájnos darab pedig stílusos kiegészítője lehet a fürdőnek.

Falsíkba süllyeszthető

A falsíkba süllyeszthető kádtöltő csaptelep modern kisugárzást kölcsönöz a helyiségnek. A csövek a falban találkoznak, a falon mindössze a vezérlő kar látható. Az esztétikus látványnak azonban van egy negatív oldala. Ha valamilyen meghibásodás miatt javítani, vagy cserélni kell a csaptelepet, az egész falat meg kell bontani.

Szabadon álló csaptelep

Egy luxus fürdőszoba alapvető kelléke a szabadonálló kád. Ez elsőre jól hangzik, de mégis hogy töltsük meg vízzel? Ha nem szeretnénk a falhoz szorítani a kádat, vagy vödörrel hordani a vizet, akkor feltétlenül szükségünk lesz egy szabadon álló kádtöltő csaptelepre. Ez az impozáns szerkezet tökéletesen alkalmas a szabadon álló kádak megtöltésére, de zuhanyzáshoz is használhatjuk, hiszen egyes kiszerelések kézi zuhanyfejjel együtt kaphatók.

A kádtöltő csaptelep vezérlése

Mint a legtöbb csaptelep esetében, a kádtöltő csaptelepet is több módon irányíthatjuk. A különböző vezérlési rendszereknek mind megvan a maga előnye és hátránya. De nézzük is, hogy miről van szó.

Egykaros

Az egykaros csaptelepet meglehetősen egyszerű kezelni, hiszen egyetlen irányító karral szabályozhatjuk a hőmérsékletet és a víznyomást is. A könnyű kezelésnek köszönhetően kiváló választás olyan fürdőszobába, ahol gyerekek is tisztálkodnak, ugyanis hamar megtanulják egyedül használni. Annyi nehézséget rejt magában, hogy ha esetleg már a kádban ülünk, miközben engedjük a vizet, egy óvatlan mozdulattal félrelökhetjük a kart.

Kétkaros

Aki a hagyományos megoldásokat részesíti előnyben, válassza a kétkaros kádtöltő csaptelepet. Ez a típus egyfajta nosztalgikus hangulatot sugároz, ráadásul a vezérlés sem bonyolult. Mivel külön kar irányítja a hideg vizet és a meleg vizet is, könnyen beállíthatjuk, hogy milyen hőmérsékletet szeretnénk. Miután megtaláltuk a megfelelő hőfokot, nyugodtan teleengedhetjük a kádat.

Termosztátos

Ha teljes kényelemre vágysz, a termosztátos kádtöltő csaptelepet neked találták ki. A csaptelepbe épített hőszabályzó segítségével beállíthatjuk, hogy milyen hőmérsékletű vizet szeretnénk a fürdőkádba. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy hidegebb, esetleg melegebb fürdővízünk lesz.

Milyen stílusú kádtöltő csaptelepet vegyek?

Most már láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű kádtöltő csaptelepet választani. A funkcionalitás mellett azonban a dizájnnak is nagy szerepe van. Szerencsére ebből is igen széles választék áll rendelkezésünkre. 

A kádtöltő csaptelepek általában két fajta anyagból készülnek: krómozott acélból, vagy rézből. Ezek az anyagok megakadályozzák a korróziót, és hosszú élettartamot biztosítanak a csaptelepnek.

Kádtöltő csaptelepeink a legkülönfélébb stílusú fürdőszobákba is nagyszerűen illenek, legyen szó modern, minimalista, vagy éppen retró környezetről. Változatosságuk az alak mellett a színüknek is köszönhető, termékeinket ugyanis megtalálod fekete, fehér, bronz, arany és króm színekben is.

A kádtöltő csaptelep javítása

Előfordulhat, hogy a kádtöltő csaptelep meghibásodik. Az egyik leggyakoribb hiba, ha akadozik a zuhanyváltó. Alapesetben, ha lenyomjuk a szabályozó kart, a váltó automatikusan lezár. Ilyenkor a víz csak a kifolyó csövön keresztül folyhat. Ha a váltó hibás, a víz egyszerre folyik a kifolyócsőböl és a kézi zuhanyból is. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha a váltó dugattyúját átmozgatjuk párszor, majd vízálló zsírral bekenjük.

Szintén gyakori hiba lehet a csap csöpögése. Ez először nem tűnik veszélyesnek, de igencsak megnövelheti a vízszámlát, ezért nem árt tenni ellene. A csöpögés hátterében leggyakrabban a szűrőben lerakódott vízkő áll. Ha valóban ez a helyzet, tekerjük le a szűrőt, és ecettel tisztítsuk meg a szennyezett felületet.

Egykaros kádtöltő csaptelepeknél előfordulhat, hogy a kerámiabetét, vagy a kartus elkezd kopni, ami szintén csöpögéshez vezet. A betétet folyamatosan zsírozni kell, amennyiben pedig már elkoptak, érdemes azonnal cserélni őket.