Csaptelepek

 

A csaptelepek az otthonok és az irodák leggyakrabban használt berendezései közé tartoznak. Az élet bármely területén nagyon fontosak, hiszen mindennapi rutinunk részei. A csaptelepek a víz áramlását vezérlő rendszerek, amiket fel lehet használni a fürdőszobában, mosdóban, konyhában és még sok más helyen. Többféle típusú és kivitelű csaptelep létezik, melyek eltérő igényeknek, funkcióknak és esztétikai ízléseknek felelnek meg. De nézzük is meg, hogy miről van szó.

A legfontosabb csaptelep típusok

A csaptelepek csoportosításánál először figyelembe kell venni a beépítés módját. A hagyományos megoldás a falon kívüli csaptelep, ahol a hideg és meleg víz keverése magában a csaptelepben történik. Ilyenkor a hideg- és melegvizes cső, ami kijön a falból, a csaptelepbe fut bele. Tehát a csap mellett a csövek is láthatók.

A másik megoldás a falsík alatti csaptelep. Működésében megegyezik a falon kívüli csapteleppel. A legnagyobb különbség, hogy a csövek és a vízkeverő szerkezet be van építve a falba és nem látszik. Ez a típusú csaptelep esztétikusabb, ugyanakkor jóval drágább. A szerelése is problémásabb, ugyanis meg kell bontani a falat.

Persze, nem csak ezek alapján különböztetjük meg a csaptelepeket. A legfontosabb, hogy otthonunk melyik részén szeretnénk használni.

Mosdó

A mosdó csaptelep esetében választhatunk álló, vagy fali kialakítást, és azt is eldönthetjük, hogy egykaros, vagy kétkaros csaptelepet szeretnénk.

Kádtöltő

A kád feltöltésére használt csaptelepek általában a fürdőkád oldalára vannak felszerelve. Létezik az úgy nevezett KMT (kád-mosdó töltő) csaptelep is, ami akkor hasznos, ha a fürdőkád és a mosdó közvetlenül egymás mellett állnak. Ebben az esetben nem kell külön csaptelep a kádra, a KMT ugyanis hosszú, forgatható csővel rendelkezik, amivel a kádat is feltölthetjük.

Bidé

Amennyiben a fürdőszobánkban vagy wc-nkben bidé is van, szükség lesz egy bidé csaptelepre. Ebben az esetben egy kisebb méretű csaptelep fog kelleni. Fontos, hogy falon kívüli kialakítású legyen.

Zuhany

Zuhany esetében választhatunk, hogy falon kívüli, vagy falsík alatti kialakítású legyen. Zuhany csaptelep vásárlásakor érdemes egykaros csaptelepet választani, hiszen nem a legjobb érzés, ha percekig folyik ránk a jéghideg, vagy éppen tűzforró víz. Az egykaros csapteleppel gyorsan és könnyen szabályozható a víz hőmérséklete és nyomása. Emelett plusz kényelem, ha fél kézzel is tudjuk irányítani, hiszen a másik kezünkben valószínűleg a zuhanyrózsát tartjuk. 

A kínálatunkban zuhanykabinok és hidromasszázs zuhanypaneleket is talál széles választékban.

Mosogató

Mosogató csaptelep választásakor figyeljünk arra, hogy kellően hosszú csöve legyen, így a nagyobb edényeket és tálakat is könnyen el tudjuk mosogatni. A konyhai csaptelepek azonban már egyre több új funkcióval rendelkeznek manapság. A kényelmes mosogatás céljából egyre több csaptelepet szerelnek fel egy, a zuhanyhoz hasonló, kihúzható csővel. Ez nagyban megkönnyíti a nagyobb edények öblítését.

Egy háztartásban a mosogató csaptelepek hibásodnak meg a leggyakrabban, ezért  a gyors javítás érdekében érdemes falon kívüli csaptelepet választani.

Termosztátos

A termosztátos csaptelep nagy előnye, hogy egy beépített termosztát állandóan ellenőrzi a víz hőmérsékletét. Ezzel egyrészt megakadályozhatjuk a leforrázást, másrészt sokkal inkább környezetbarát, ugyanis nem kell percekig engedni a vizet a megfelelő hőfok eléréséig. A termosztát 6 másodperc alatt beállítja a megadott hőmérsékletet. Ez a fajta csaptelep kifejezetten ajánlott kisgyermekes családoknak, mivel könnyen elkerülhetők a forró víz okozta balesetek.

A csaptelep választás fontos szempontjai

Mielőtt csaptelepet vásárolunk, tisztázni kell, hogy hova is szeretnénk pontosan, mi lesz a funkciója. Ezután döntsük el, hogy milyen irányítású legyen. A fentebbi példákból is látszik, hogy nem mindegy, hogy egykaros, tekerőgombos, vagy éppen infra vezérlésű csaptelepet választunk egy adott szituációban. Egy elhamarkodott döntés később sok bosszúsághoz vezethet. A méretet is ajánlott még a legelején meghatározni, nehogy túl rövid, vagy éppen túl hosszú legyen a csap.

Ha túl vagyunk a technikai tervezésen, jöhetnek az izgalmasabb szempontok. A dizájn terén is széles választék áll rendelkezésünkre. A hagyományos, fényes ezüstös króm színű csapok a legelterjedtebbek, de aki inkább antik hatásra vágyik, az a bronz és arany színű csapok között válogathat. A fekete, vagy fehér csaptelepek pedig a modern stílust kedvelők számára nyújt megoldást.

Mennyire tartós egy csaptelep?

A mai csaptelepek anyaga leggyakrabban rozsdamentes acél, kerámia-króm, vagy gránit-króm. Ezek az anyagok nem csak kinézetre előnyösek, de megkönnyítik a csapok tisztítását is. Mivel nehezebben tapad meg rajtuk a víz, a vízkő kialakulását is megnehezítik. Tovább növelhetjük az élettartalmukat, ha felszerelünk egy szűrőt.

Ezért érdemes az Aquatrade online áruházat választanod

Ha csaptelep vásárláson gondolkodsz, nálunk jó helyen jársz. Itt a legjobb ár/érték arányban találsz termékeket, széles választékban. A jó minőséget az 5 éves garancia biztosítja. Az ország egész területén vállalunk kiszállítást, mégpedig a legnagyobb odafigyeléssel. Ha nem tudsz dönteni, kollégáink örömmel segítenek a választásban.