WC csésze

Nap mint nap használjuk és a maximális higiénia fenntartásában a legnagyobb szerep jut neki. Ez a WC (water closet – azaz vízszekrény). Elterjedésével véget ért a budik kora. A szennyvíz megfelelő elvezetése létfontosságú a különböző baktériumok elkerüléséhez. Ma már többféle típusú és színű WC-csésze közül válogathatunk, nézzük melyek ezek!

A legfontosabb szempontok, ha új WC csészét keresel

Akár most tervezed a fürdőszobád, akár csak kicserélnéd a WC-d az alábbi szempontok segíteni fognak abban, hogy a leginkább neked tetszőt találd meg. Ha régebbi típusod van, akkor meg fogsz lepődni, hogy hányféle megoldás létezik már.

Első és legfontosabb a méret és az elhelyezés. Mérd le, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a fürdőszobában. Ha külön helyiségben lesz a WC, akkor annyival könnyebb dolgod van, mert nem kell félni a szűkösségtől.

Az ülőmagasságot is megválaszthatod, ezért ér ám kipróbálni a WC-ket. Gyermekek számára a WC-szűkítők jelentik a megoldást, de egyedi igényeket is figyelembe tudnak venni a gyártók, például mozgássérültek esetén.

Szerencsére ma egyre nagyobb a hangsúly a víztakarékosságon. A víz egyre inkább kincset ér, és nem csak Afrikában. Az a legoptimálisabb, ha a WC-t rá lehet kötni kútra vagy olyan vízforrásra, ami nem az ivóvizet használja öblítésre.

Az öblítési rendszer terén megkülönböztetünk úgynevezett lapos- vagy síköblítésű és mélyöblítésű WC-ket. A laposöblítésű WC-k belsejében egy kis sík rész található, innen öblíti le a víz a szennyvizet a kifolyóba. Ezzel szemben a mélyöblítésűnél egyből a vízbe és a kifolyóba kerül a szennyvíz, így sokkal kevésbé engedi ki a kellemetlen szagokat. 

A WC-k lehetnek hátsó és alsó kifolyásúak. Ettől függetlenül vannak olyanok, akik nem szeretik a közvetlen csobbanást, ezért inkább egy laposöblítésű WC mellett döntenek. Takarítás szempontjából ez utóbbival kicsit több lehet a feladat. A mélyöblítésűnél kevesebb a koszolódás lehetősége, hiszen a víz nem engedi szennyeződni a WC-t.

Anyaguk legtöbbször kerámia, és talán a fehér a legelterjedtebb, de ezen a téren is sokat változott a felhozatal.

Lehet beépített vagy nem beépített a WC, ami azt jelenti, hogy a tartály a falban van, csak a lehúzó gomb látszik ki. Ez nagyon esztétikus, viszont hibásodás esetén nehezebb a javítás, mert bontani is kell.

Kiemelten fontos a WC rendszeres és alapos tisztítása, karbantartása. Ebben sokat segítenek a különböző WC-kbe helyezhető fertőtlenítő és illatosító gélek, szerek. 

Sokféle design és kialakítás közül válogathatunk a szögletesebb formáktól kezdve a kerekebb kialakításokig. Ha minőségi anyagból készült WC-t veszünk, akkor a tartósság garantált. Ár tekintetében az mondható, hogy 60 000 Ft körültől már lehet jó minőségű WC-t kapni.

A WC-csészék fő típusai 

Fali WC-csésze 

Ez a típus (fali WC-csésze) ma igen kedvelt. Egyrészt nagyon modern és letisztult, másrészt sokkal könnyebb takarítani alatta, körülötte. Nem látszik a WC-ből kivezető cső, hiszen egyből a falra kerül a WC. A tartály nem zavarja a fürdőszoba képét, ez legtöbbször a falban kap helyet..

Álló WC-csésze

Az álló WC-csésze a klasszikus forma, aminél tartály és a teljes WC is látszik. Van, aki számára ez biztosabbnak hat, mert a WC nem “lóg” a levegőbe. Sokféle formában kapható.

Kombi WC-csésze

A kombi WC-csészéknél szerves egységet alkot a csésze és a tartály, ezért esztétikailag a falihoz hasonlóan nem látszanak a csövek, mégis könnyebben javítható, ha a szükség úgy hozza. Másik megnevezésük a monoblokkos.

Hány évig jó egy WC-csésze?

Ha jól választunk márkát, valamint szakembert, akkor akár életünk végéig. A WC-n általában nyugton ülünk, ezért a csésze szinte elkoptathatatlan. A WC-ülőke szorulhat időről időre cserére, valamint a lehúzó gombnál akadhatnak a folyamatos használat miatt kisebb gondok. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap hányszor húzzuk le a WC-t, pláne akkor, ha nagy családdal élünk együtt!

Ezeket leszámítva azonban nem a WC lesz az, ami először tönkremegy egy fürdőszobában. A fürdőszobaszőnyegek például sokkal sérülékenyebbek.

Ezért érdemes az Aquatrade online áruházban vásárolni!

WC-csészék széles választéka vár minden vásárlót, ráadásul szuper márkáktól. Az Arezzo, Lyra vagy Nero mind remek választások. Az egyes márkáknál is megtalálható mindhárom fentebb említett típus.

Szakembereinkkel a legkisebb részletekig végig tudja beszélni azt, hogy milyen típus lenne a legjobb az Ön fürdőszobájába. A méret, a típus, az öblítés mind függ attól is, hogy hol helyezkedik el a fürdőszobában a lefolyócső.

Teljesen egyénre szabhatók a WC-k is. Mozgássérültek esetén például szükség lehet extra magasításra és speciális WC-ülőkére. Sőt, a lehúzó gomb is rendszerint könnyebben elérhető helyre kell kerüljön. 

A szállításra is odafigyelünk. A vásárló minden esetben megbizonyosodhat róla, hogy a rendelt termék épségben érkezett-e meg.