Mosdókagyló

A megfelelő kézmosás mindig is fontos volt, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a betegségeket. A covid évei alatt még inkább előtérbe került ez, hiszen a vírust így lemoshattuk a kezünkről. Mivel napjában többször is kezet mosunk, nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen mosdókagyló felett tesszük. A folyamatos használatra alkalmasnak kell lennie. Nézzük, hogyan tudjuk kiválasztani a legjobb mosdókagylót!

A mosdó: az otthonunk legfontosabb helyisége

Itt kezdjük a napot és itt is fejezzük be. A mosdó ezért kiemelten fontos hely a házban. Este a napközben összeszedett kosz mellett a stressztől is megszabadulhatunk egy hangulatos fürdőszobában. Reggel pedig segít beindítani a napot egy hideg arcmosás vagy langyos zuhany. Az egészség megőrzésének érdekében tisztálkodunk, ez nem is kérdés. Nyáron az izzasztó meleg miatt ajánlott a napi tusolás, ami felfrissíti a testet és a lelket is. Mosdókagylóból is hihetetlen széles választékkal találhatjuk szembe magunkat a webshopokban. Nem egyszerű a választás, ezért most összeszedjük a főbb típusokat.

Mosdókagyló típusok

Attól függően, hogy hányan szeretnék egyszerre használni a mosdókat, mekkora a család, milyen korúak a tagjai más és másfajta mosdókagyló lehet az optimális. Természetesen nem mindegy az sem, hogy mekkora a fürdőszoba, a mosdókagylónak hova kell beférnie. 

Egyszemélyes vagy dupla mosdókagyló

Ha van hely, akkor egy család számára a dupla mosdókagyló szuper választás, mert így reggelenete, főleg iskolaidőben, nem alakul majd ki tülekedés a fogmosásnál. Ugyanígy este is kényelmesebben intézheti mindenki a maga esti rutinját. Mindkét mosdó fölé helyezhetünk tükröt, ezek össze is érhetnek egy összefüggő darabként, de külön-külön is jól mutatnak.

Beépített vagy felületre szerelhető

A beépített mosdókagyló nagyon esztétikus tud lenni, egy szinte kerül az őt körülvevő pultrésszel. Ennek egyik hátránya lehet, hogy a víz ott is megjelenhet, ezért olyan anyagból kell lennie, ami ellenáll a folyamatos vizes közegnek.

A felületre szerelhető ellenben kiemelkedik az alatta lévő pultból vagy fürdőszobaszekrényből. Olyan szép mosdókagylókat kapni, hogy a fürdőszoba éke lehet egy rusztikusabb, esetleg kőből készült mosdókagyló. A formák tekintetében lehet szögletesebb vagy kerekebb a kialakítás.

Öntött márvány vagy porcelán

A mosdók anyaga legtöbbször kerámia vagy porcelán, mindkettő jól bírja azt, ha folyamatosan víz éri, valamint takarítani is könnyű. Ez sem utolsó szempont, hiszen ahol a koszt mossuk le a kezünkről, hamar bepiszkolódik. A víz keménységétől függően a vízkő is probléma lehet, ami leginkább a csapokon szokott meglátszani. Ezek tisztítására számos házi praktika létezik, nem feltétlenül muszáj a drága szereket megvenni. 

Egy kis ecetes vízzel átitatott szivaccsal mind a mosdókagylót, mind a csapokat gyönyörűen le lehet takarítani.

Az öntött márvány vagy más néven műmárvány mosdók is remekül tisztíthatók, felületük selymes tapintású. Teljesen egyénre szabhatók, mert bármilyen formába önthetők. Nagyon tartósak és időtállóak. 

5 tipp a mosdókagyló választáshoz

Az alábbi 5 tippet szem előtt tartva biztos lehetsz benne, hogy a Te fürdőszobádba illő, legjobb mosdókagylót választod majd! 

Legyenek rendben a méretek!

Minden a mérettel kezdődik. Pontosan fel kell mérni, hogy fürdőben mekkora hely jut a mosdókagylónak. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyit kell esetleg ráhagyni, akkor ebben is segítenek a szakemberek.

Egyeztesd össze a fürdőszoba stílusával!

Mint minden fürdőszobai bútornak és szaniternek, így a mosdókagylónak is megvan a maga stílusa. Ezt meghatározza a formája, színe, anyaga. Egy modern stílusú fürdőszobába teljesen másfajta mosdókagylót kell választani, mint egy vintage vagy bohém stílusúba. Az a lényeg, hogy a fürdőszoba egységes képet mutasson.

Együtt válaszd ki a csapteleppel!

Ha a mosdókagyló a boró, akkor a csaptelep a héja, olyannyira szorosan összetartoznak. A csaptelep is illeszkedjen stílusában a mosdóhoz. A csap kiválasztásánál fontos szempont lehet a víztakarékosság is. Mivel napjában többször nyitjuk és zárjuk ennek is nagyon strapabírónak kell lennie.

Biztos menni fog a mosdószekrényhez?

A mosdó alatt legtöbbször valamilyen kis szekrény áll. Ebbe bele is lehet építeni a mosdót, de rá is lehet szerelni. Mivel ez az állványa, ehhez is illeszkednie kell stílusában.

Válaszd a számodra legideálisabb formát és anyagot

Árban is van különbség a porcelán és az öntött márvány között, ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni. Emellett mindenkinek lehetnek különböző elképzelései az anyag tekintetében is. 

Milyen tartós egy mosdókagyló?

Ha minőségi márkát választunk, akkor ezt több tíz évre vesszük meg, sőt talán még több időre. A mosdókagyló is törhet, repedhet, ha ráejtünk valamilyen nehéz tárgyat, ez azonban inkább a gyengébb darabokkal szokott megesni.

Ezért érdemes nálunk vásárolnod!

Szakértő csapatunk rendelkezésedre áll telefonon és e-mailben is. A tervezéstől kezdve a szállításig végigkísérjük a vásárlást, így biztosítva, hogy a választott termék a kívánt állapotban jusson el hozzád.

Széles választékunkban mindenki megtalálhatja a neki megfelelő stílust és árfekvést.