Zuhanytálca

A fürdőszoba felújítása során először mindig a fürdőkádra, zuhanyzóra, és a csempére gondolunk. Pedig legalább ugyanolyan fontos szerepe van a zuhanytálcának is. A zuhanytálca kiválasztását nem vehetjük félvállról, hiszen nagyon nem mindegy a mérete, a formája, de még az anyaga sem. Ha igazán stílusos fürdőszobát szeretnénk otthon kialakítani, elengedhetetlen a megfelelő zuhanytálca beszerzése. Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók a zuhanytálcáról!

Mi alapján válasszunk zuhanytálcát?

Mint a többi szaniter esetében, a zuhanytálcák terén is meglehetősen sokszínű kínálattal találkozunk. Ezt akár szó szerint is vehetjük, ugyanis ma már többféle színben is kapható zuhanytálca. Ez megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell átvariálni a már megtervezett fürdőszoba stílusát, hanem szimplán kiválasztjuk azt a zuhanytálcát, amelynek a színe a legjobban passzol. Zuhanytálcák kaphatók a hagyományos fehér színben, de aki valami formabontóra vágyik, az választhat egy bézs, szürke, fekete zuhanytálcát, kék, vagy zöld színű darabot.

Természetes, hogy odafigyelünk az egyedi stílus megalkotására, hiszen ilyen környezetben valódi felüdülés a tisztálkodás. Mindazonáltal, a praktikus megoldásokat is szem előtt kell tartani, hiszen a jó elrendezés legalább annyit számít, mint a színek használata. Ha túlságosan zsúfolt a fürdőszoba, nyomasztóvá válik a hangulat, míg egy nagyon szellős, szinte üres helyiségben elveszünk a “semmiben”. Emiatt tartjuk rendkívül fontosnak, hogy különös gondot fordítsunk a zuhanytálca megfelelő méretének kiválasztásához.

A méretek mellett szintén sokat számít a zuhanykabin vízelvezetése. Ehhez ismernünk kell a vízvezetékek elhelyezkedését, így már a választás során is számításba tudjuk venni őket. Igencsak kellemetlen, ha a zuhanytálca beszerelése közben szembesülünk azzal, hogy nem jó helyre került a lefolyó. Már csak azért is, mert a zuhanytálcán szinte bárhol lehet a lefolyó, tehát, ha előre tudjuk, hogy hova kell esnie, miért ne választanánk olyan kivitelű terméket?

A kínálatunkban is található olyan zuhanytálca, melynek a lefolyója a hosszú vagy rövid oldalon helyezkedik el, de kapható padlóösszefolyós darab is. A padlóösszefolyó helye szintén variálható, ami lehet középen, vagy a sarokban. Ha tehát előre tudjuk, hogy hova kell kerülnie, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megfelelőt.

A zuhanytálca mérete és formája

Ahogy már említettük, a zuhanytálca mérete rendkívül fontos a fürdőszoba hangulatos kialakításához. Senki sem szeretné, ha a kikapcsolódásra és feltöltődésre szánt időt egy túlzsúfolt, vagy épp egy majdnem üres helyiségben kéne töltenie. A fürdőszoba kényelmét egy optimális méretű zuhanytálcával biztosíthatjuk. De milyen méretek közül választhatunk?

Már a hagyományos, négyzetalakú zuhanytálcák között is találunk kisebb és nagyobb méretűt, bár a leggyakoribb a 80x80 és 90x90. Ha kevés a hely a fürdőszobában, akkor megpróbálhatjuk a sarokba helyezni a zuhanyzót. Ilyen esetben a négyzetes alakúnak kilóg az egyik csücske, ami felesleges helyet foglal. Ennek a problémának a megoldására találták ki a sarok zuhanytálcát, melynek a sarokkal szemközti oldala egy lekerekített, ívelt vonalban halad. Alternatív megoldás még az ötszögű zuhanytálca, ahol az ív helyett egy rövidebb, de egyenes szél található. De a lényeg mindkét változatnál ugyanaz: a sarokba helyezve több teret nyerünk a fürdőben.

Az is előfordulhat, hogy hosszú, keskeny fürdőszobába szeretnénk zuhanytálcát, viszont egy négyzetes alakú nem igazán fér el. Ekkor sem kell megijedni, ugyanis kapható téglalap alakú zuhanytálca is. A kisebb méretek jellemzően 100x80 cm és 120x90 cm között vannak. Persze a keskeny fürdő nem jelenti azt, hogy le kell mondani a fejedelmi zuhanyzásról. Sőt, éppen ellenkezőleg! A négyzet alakú zuhanytálcák lehetővé teszik, hogy keskeny, de mégis hosszú terünk legyen a tisztálkodáshoz. Erre az esetre ajánljuk a 150x80, vagy akár 170x90 cm-es zuhanytálcákat. A hosszúságnak köszönhetően elkerülhetjük a bezártság érzését.

A zuhanytálca anyaga

Elsőre talán nem gondolnánk, de a zuhanytálca anyaga is döntő tényező a választáskor. Az egyik legnépszerűbb anyag az akril, leginkább azért, mert könnyen formázható. Ennek köszönhető, hogy az akril zuhanytálcák ilyen sokféle alakban és kivitelben kaphatók. Ezenfelül az akril rendkívül strapabíró, ütés- és kopásálló, nem látszanak meg rajta a karcolások sem. Hosszú idő után sem sárgul be, nem fakul meg a színe. Az akril zuhanytálca antibakteriális felületét könnyű tisztítani, így mindig fényes és sima marad.

A másik, valódi luxus anyag a műmárvány. Ez egy kompozit anyag, amely megjelenésében tökéletesen hasonlít a természetes kőre, de annál könnyebb, és a felülete is puhább. Ezáltal teljes kényelmet biztosít, és már az is külön élmény, ha mezítláb ráállunk. Ezt az élményt tovább fokozza, hogy nem vonja el a hőt, vagyis soha nem kell jéghideg zuhanytálcába lépni.

A zuhanytálca beépítése

A zuhanytálca beépítésénél több opció is fennáll. Először el kell dönteni, hogy a zuhanytálcát a padlóba süllyesztve, vagy annak felületére szeretnénk-e tenni. A padlóba süllyesztett verzió általában magas oldalfallal rendelkezik, amiben megáll a víz. Ennek másik változata a magasított zuhanytálca, amely mini kádként is funkcionál.

A padlóra helyezett zuhanytálca igen elegáns, hiszen ultravékony vastagsága miatt szinte beleolvad a padlóba. Nézz szét a kínálatunkban, ahol minden változatban találsz zuhanytálcát! A minőségi termékekre akár 10 év garanciát is vállalunk!